Cum schimbă iluminatul inteligent orașele

Orașele din zilele noastre consumă aproximativ 70% din energie și sunt responsabile pentru 75% din emisiile de carbon.

Iluminatul inteligent înseamnă pentru orașe un consum mai eficient de energie dar și străzi mai sigure. 55% din populația lumii trăiește astăzi în orașe, iar până în 2050, conform datelor ONU, procentul va fi de 68%. 

Consum eficient de energie

Consum eficient de energie

luminatul inteligent înseamnă în primul rând un consum eficient de energie. Dacă ne-am obișnuit sa vedem cum se sting sau se aprind luminile atunci cand intrăm sau ieșim dintr-o încăpere, acum putem vedea același lucru și în cazul iluminatului stradal. Sistemele inteligente de iluminat stradal furnizează suficientă cantitate de lumină, acolo unde este nevoie și când este nevoie.

În marile orașe, o parte importantă din bugetul primăriilor se duce către iluminatul public, așa că prin administrarea inteligentă a iluminatului stradal, primăria poate să reducă costurile legate de energie și să reducă lumina obositoare. 

Străzi mai sigure

Străzi mai sigure

Un alt avantaj important al iluminatului inteligent în orașe este legat de nivelul de siguranță pe străzi.  Potrivit studiilor făcute, multe persoane declară că se simt mai în siguranță dacă este folosit iluminatul cu LED, în locul soluțiilor convenționale de iluminat. Lumina albă caldă este mai placută pentru ochi și este mai sigură atât pentru șoferi cât și pentru pietoni, care pot anticipa mai ușor pericolele din trafic.
 
Același lucru se aplică și în cazul iluminatului tunelelor, așa cum se poate observa în cazul tunelului Upper Thames din Londra. Un sistem integrat de lumină pentru tunele, cu LED-uri de ultimă generație, care oferă siguranță și eficiență. Drumul este bine iluminat iar instalația este foarte simplu de utilizat.
Orașe mai atractive

Orașe mai atractive

luminatul inteligent înseamnă și mai puțină poluare, dar și o atmosfera primitoare pentru orașe. El ajută la contruirea identității unui oraș, îi poate oferi acestuia o semnătura aparte față de alte orașe. Londra, Buenos Aires, Los Angeles sau Iași sunt orașe care au învățat această lecție și o aplică.

Articole similare