Tot ce trebuie să ştii despre becuri cu LED

Tot ce trebuie să ştii despre becuri cu LED

10.04.2017 in Totul despre LED-uri

Acum este momentul oportun pentru a trece de la iluminatul convenţional la LED-uri. Aceste becuri au făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală. Întrucât în piaţa liberă există o gamă diversificată de becuri cu LED, alegerea este diferită faţă de alegerea unui bec clasic cu filament. Îţi vom prezenţa în cele ce urmează tot ce trebuie să ştii în momentul în care faci alegerea unui bec cu LED.

Lumeni, doar lumeni!
Lasă de-o parte ceea ce ştii despre becurile clasice, waţii nu mai sunt de actualitate! În momentul în care cumpărai becuri cu filament, numărul de waţi îţi spunea cât de luminous va fi. Luminozitatea generată de LED-uri este puţin diferită. Puterea(W) nu este un indice al luminozităţii, ci ne spune câtă energie consumă un produs. În cazul becurilor incandescente există o corelaţie directă între consumul de energie şi lumina generată, dar pentru tehnologia LED, puterea nu ne arată întotdeauna cât de luminos va fi un bec, ci doar că va consuma o cantitate mai mică de energie. Spre exemplu, un bec cu LED de 8-12 W emite o cantitate de lumină echivalentă cu un bec clasic de 60W. Nu există o corelaţie directă între W şi cantitatea de lumina ce s-ar putea aplica în cazul tehnologiei LED, astfel încât se va utiliza un alt indicator: lumen (Lm).
Ce este Lumenul? Foarte simplu, este unitatea cu care măsurăm cantitatea de lumină generată de o sursă luminoasă şi este indicele pe care ar trebui să-l luăm în considerare atunci când alegem becurile cu LED.

769ff0e66f8dc22705ad63054ec842c0-1493374
Culoarea potrivită
În timp ce becurile clasice emit o lumina caldă, tehnologia LED vine cu o paleta extinsă de nuanţe, fiind capabilă să creeze culori diverse din spectrul luminos. Cele mai populare nuanţe sunt WW (warm white) şi CW (cold white) sau altfel spus, lumina caldă şi lumina rece. Din punct de vedere tehnic există posibilitatea să măsurăm temperatura culorii (grade Kelvin). Astfel, cu cât este mai mică temperatura, cu atât lumina va fi mai caldă. Un bec tradiţional, cu filament, se încadrează în intervalul 2700-3500k.

Costuri
Dacă alegi becurile cu LED, alegi să investeşti într-o soluţie ce reduce consumul de energie electrică pe termen mediu şi lung. Preţurile pe piaţă au scăzut destul de mult încât să fie accesibile publicului larg.

01ad5401aada2fdd638fad65abdf609d-1493374

Atenţie la LED-urile nereglabile!
Din cauza circuitelor LED, becurile nu sunt întotdeauna compatibile cu variatoarele clasice, cu ajutorul cărora puteaţi micşora fluxul luminos. În cele mai multe cazuri, va fi necesar să înlocuiţi variatorul. Mai puţin curent electric nu înseamnă o intensitate mai mică a luminii în cazul becurilor LED. Pentru a simplifică procesul de cumpărare, este necesar să se verifice compatibilitatea cu variatoarele clasice înainte de a achiziţiona produsul.

Unde nu este indicat să foloseşti LED

Deşi ştim că becurile cu LEDuri nu produc la fel de multă căldură ca becurile incandescente există, totuşi, o cantitate de căldură degajată de circuitul interior. Această căldură este dirijată de un sistem conceput pentru a răci circuitul şi a creşte durata de viaţă. Astfel este necesar ca becurile cu LED să fie folosite împreună cu corpuri de iluminat ce oferă o cale de a disipa cantitatea de căldură degajată. Dacă LED-ul va fi montat într-un corp de iluminat etanş ce nu permite aerului să circule în jurul becului, acesta îşi va micşora durata de viaţă în mod semnificativ.

Distribuie: