Decorarea casei în perioada sărbătorilor de iarnă

Redecorarea casei în perioada sărbătorilor de iarnă este un moment special în fiecare an

Redecorarea casei în perioada sărbătorilor de iarnă este un moment special în fiecare an. Un decor potrivit de Crăciun contribuie cu succes la crearea atmosferei magice de basm pe care ne-o dorim cu toții și care construiește amintiri minunate și momente prețioase petrecute alături de cei dragi.

Dincolo de simbolistica propriu-zisă a acestei sărbători, Crăciunul este însoțit de o puternică încărcătură emoțională, construită atât din amintirile din copilărie pe care le avem, cât și din așteptări, emoții și dorința de a petrece aceste zile de sărbătoare alături de cei dragi nouă.

Când ne gândim la Crăciun, nu putem să nu luăm în considerare un brad (natural sau artificial), plin de globuri și decorațiuni, ghirlande luminoase făcute să ne ofere o atmosfera de vis.

În funcție de stilul tău poți opta pentru un decor de Crăciun simplu sau sofisticat, tradițional sau, de ce nu, inspirat din cele mai noi tendințe în materie de design interior. Dar indiferent care sunt preferințele tale, spiritul Crăciunului trebuie să fie prezent în căminul tău.

În următorul articol vă vom prezenta o scurtă istorie și semnificație a luminilor de Crăciun.

Istoria și semnificația luminilor de Crăciun

Prima instalație pentru bradul de Crăciun a fost creată la puțin timp după inventarea becului, până atunci folosindu-se lumânări aprinse. Din aceeași perioadă datează și obiceiul de a instala brazi în piețele publice, cu ocazia sărbătorilor, decorațiunile de Crăciun fiind rezervate, până la acel moment, interiorului caselor.

O scurtă istorie a instalațiilor de Crăciun

În 1880, în preajma Crăciunului, Thomas Edison, inventatorul becului incandescent, și-a înconjurat întreg laboratorul cu lumini, lucru nemaivăzut până atunci. Doi ani mai târziu, împreună cu asociatul său, Edward Johnson, Edison a arătat publicului și prima instalație de brad, după cum povestește Brian Murray, în cartea sa Christmas Lights and Community Building in America.

Noua invenție a creat și noi obiceiuri orășenești: în secolul 20, în perioada sărbătorilor de iarnă, încep să fie văzuți brazi decorați în tot mai multe piețe, alături de instalații electrice amplasate de-a lungul străzilor și chiar pe clădiri. După cel de-al Doilea Război Mondial, ceremonia aprinderii instalațiilor în locuri publice devine o adevărată tradiție, menită să reunească comunitatea.

De la momentul în care Edison și Johnson au arătat lumii prima instalație de brad, la locuința celui din urmă, până când becurile de Crăciun au devenit ceva obișnuit în fiecare casă, a trecut însă multă vreme, asta pentru că, la început, costurile unei astfel de instalații nu erau deloc accesibile.

Lucrurile s-au schimbat, însă, în jurul anului 1920, când compania americană General Electric a început să producă instalații de brad pe scară largă și prețurile au început să coboare. Tradiția americană a caselor îmbrăcate în lumini de sărbătoare se naște în anii ‘60 și este curând preluată și în alte părți ale lumii, cum ar fi Japonia și Hong Kong.

Luminile de Crăciun, înainte de apariția becului

Secolul 20 a scos luminile de Crăciun în stradă, însă ideea de a folosi lumina ca decor de sărbătoare nu este deloc nouă. Lumina Crăciunului a fost simbolizată, inițial, de lumânările instalate în brad, obicei care a luat naștere în secolul 18, în Germania, țara care ne-a dat și pomul de Crăciun.

După cum ne putem imagina, ideea nu era tocmai practică, familiile care luminau astfel bradul fiind nevoite să îl supravegheze constant. De altfel, bradul de Crăciun nu era instalat decât pentru câteva zile, iar lumânările erau aprinse doar timp de câteva minute, în fiecare seară. La începutul secolului 20, când încă erau folosite lumânările și foarte rar instalațiile electrice pentru a decora brazii, companiile de asigurări refuzau să mai plătească despăgubiri pentru incendiile cauzate de lumânările din brad.

Ce instalații folosim astăzi

Deși au trecut mai bine de 130 de ani de la prima instalație de brad, tehnologia utilizată este în mare parte aceeași și multe instalații folosesc în continuare becurile incandescente. În ultimii ani, însă, becurile clasice au început să fie înlocuite cu LED-uri, mult mai durabile și mai eficiente energetic, dar și mai potrivite pentru a obține diferite efecte. Dincolo de soluțiile obișnuite, decorarea locuinței de Crăciun poate fi realizată și cu ajutorul luminii indirecte sau al sistemelor de iluminat inteligente.

Articole similare